SPA112

SPA112 är en telefonadapter från Cisco som gör det möjligt att använda vanlig analog telefon för att ringa IP-telefonisamtal. Användaren lägger in sina SIP-uppgifter i adaptern och ansluter därefter en analog telefon i någon av de två portarna.

Som varseblivningsmetod

Om man istället för att ansluta en telefon till enheten kopplar in en telefonsändare (Bellman Visit 868 exempelvis) kan enheten användas för varseblivning. Eftersom man kan vara inloggad på flera enheter samtidigt med ett och samma SIP-konto. Exempelvis: Vi lägger in sipkonto Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. på en iPad med bildtelefonmjukvara och samma SIP-konto på en SPA112.

När det ringer till konto Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. kommer det dels att ringa på iPaden men också på SPA112. Detta kommer aktivera telefonsändaren som skickar en signal till varseblivningssystemet.

Installationsanvisningar

Ansluta till SPA112

För att kunna konfigurera SPA112 krävs det att den är ansluten till en router där du har tillgång till administratörssidan. Detta eftersom vi måste få veta vilken IP-adress om SPA112 får. Den tilldelas nämligen automatiskt via DHCP.

Öppna valfri webbläsare, skriv in på routerns IP (exempelvis 192.168.0.1) och logga in med lösenord och användarnamn. Ta reda på IP-adress till SPA112, vanligen under rubrik Status. Olika routrar har olika gränssnitt men principen är densamma.

Ciscosinloggskärm

Konfigurera SIP-konto

Efter att du fått reda på boxens IP-adress skriver du in det i webbläsaren på samma sätt som vid routerinloggningen. Användarnamnet och lösenordet på SPA112 är som standard alltid "admin" respektive "admin".

Vid inloggning på enheten möts du av en skärm med flera inställningar och menyer. Menyn där du lägger in SIP-uppgifterna finns under "Voice" och "Line 1" i vänsterspalten. Bläddra ner så att fälten "Proxy and Registration" samt "Subscriber Information" blir synliga.

Line1

Observationer/Undantag/Övrigt

Om du lagt till informationen korrekt och den accepterats av SIP-servern kommer lampan Line 1 på enheten att lysa grönt för att indikera att den är ansluten. Under fliken information i högerspalten kommer det också stå "Registration State : Registered"

Om man inte har ett namn kopplat till sitt SIP-konto utan bara ett nummer (ex: 0401234567) går det lika bra att lägga in det istället för namnet.

Enheten har stöd för två separata konton, så om man vill lägga till ett ytterligare gör man det under fliken "Line 2"i högerspalten.

Internetuppkoppling är egentligen inte ett krav vid installationen. Om man inte har tillgång till uppkoppling kan man göra konfigurationen ändå och sedan koppla upp den för registrering. Den enda anledningen till att gå genom routern är för att veta vilket IP själva boxen tilldelats.

 

Tack Johan Jansson von Schmalensee för detta inlägg!