Samtalskvalitet

I en taltelefon vill vi inte ha ett ständigt brusande som gör det svårt att höra samtalsparten. Samma sak gäller för videosamtal. Ett störande brus kan göra det svårt att uppfatta teckenspråk, avläsa läpprörelser eller se det som visas i samtalet. Bruset kan i ett videosamtal vara olika saker. Det kan vara hackande eller suddig bild, osynkroniserat ljud, text som inte når motparten eller ljud av dålig kvalitet. Det gäller fler parametrar och det är därför viktigt att underlätta för så god video-, ljud- och textkvalitet som möjligt.

Nätverkskabel och Wifi

För att få så bra kvalitet som möjligt i din dator bör du vara uppkopplad med nätverkskabel.

networkcable
Trådlöst internet (wifi) är bekvämt för du kan lätt förflytta dig. Men att använda wifi kan ibland göra din bildkvalitet sämre. Det kan exempelvis bero på tjocka väggar eller avståndet till den trådlösa sändaren. Det kan fungera bättre om du har utrustningen nära din router. wlan

Flera enheter

Ett hemmanätverk kan bestå av flera olika enheter som alla vill använda internet till olika saker. Det kan vara TV, film, onlinespel eller något annat. Om du har fler datorer som använder internet samtidigt kan bildkvaliteten bli sämre.
Det kan bli sämre eftersom det är flera som ska dela på bredbandshastigheten.

Hemmamiljö

Se till att du har ljus som lyser på ansiktet. På dagen räcker det med ljuset från ett fönster, men på kvällen behöver du ha en lampa.

 

kvalitet1

Sitt inte med ryggen mot ett fönster.
Då blir ansiktet mörkt och det blir svårt att se dig.

 

kvalitet2

När du ska ringa med din bildtelefon är det viktigt med en bra bakgrund. Ha en ren och enkel bakgrund. Enfärgat fungerar bäst. Undvik att sitta med ryggen mot en mönstrad tapet eller t.ex. att ha en tv på i bakgrunden.

kvalitet3

 

Film Att tänka på före ett videosamtal (Teckenspråk) (0:54)