Texttelefoni.se

Texttelefoni.se är en tjänst för dig som är hörselskadad, talskadad eller som önskar kontakt med texttelefonanvändare. Tjänsten gör det möjligt att kommunicera med text eller tal. För att få bra kvalitet på samtalet är det viktigt att vara medveten om vad som påverkar samtalet. Samarbete med förmedlare är viktigt för att säkerställa att du får förmedling på det sätt du önskar.

I tjänsten arbetar personer som förmedlar mellan talad och skriven svenska och engelska. Förmedlare har tystnadsplikt. Du som är döv, hörselskadad, talskadad och du som vill nå en person med dessa funktionshinder kan ringa via tjänsten.

Förberedelse

Se till att förmedlaren hör de deltagare som ska höras. Förbered genom att t.ex. tala om på vilket sätt ni önskar tolkningen och vilka ni är. Det är viktigt att tänka på att de inte ser er och kan behöva veta på vilket sätt de ska förmedla text.

Ex 1 Döv person ringer upp med text och vill ringa till en hörande som talar till förmedlare. Det talade skrivs tillbaka till döv.

Ex 2 Hörselskadad som talar själv vill ringa ett ”Tala Direkt” samtal. Personen talar själv men vill få text tillbaka. Vid ”Tala Direkt” samtal hör mottagaren den hörselskadade personens röst. Mottagaren talar till förmedlare som skriver detta till den hörselskadade.

Ex 3 Ni är två som sitter i samma rum och vill prata med varandra. En är hörselskadad och vill få motpartens tal till text.

Ex 4 Du är talskadad och vill använda ”Höra Direkt” dvs. du hör motparten och vill skriva själv. Förmedlaren läser upp det du skriver för den du talar med.

Nedan kan du se en film som berskriver hur textelefoni fungerar.

Film Så fungerar Texttelefoni.se (Teckenspråk) (2:31)

Hur når jag tjänsten?

Taltelefon

020-600 650

Texttelefon

020-600 600

Bildtelefon

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 Web

Hemsida
Ladda ner Texttelefoni.se broschyr